Publiek-Private samenwerking (PPS)

Samenwerking tussen de overheid en één of meerdere private ondernemingen

Een publiek-private samenwerking, kortweg PPS, is de meest verregaande vorm van samenwerking tussen een overheid (opdrachtgever) en één of meerdere private ondernemingen (opdrachtnemer). Vaak gaat het om grote, complexe bouwprojecten met een lange contractperiode: van 20 tot 30 jaar. Anders dan bij een openbare aanbesteding, zijn de opdrachtnemers vrij om naar eigen inzicht de opdracht zo uit te voeren dat het vooraf bedoelde einddoel behaald wordt.

Omdat de opdrachtnemer binnen PPS-projecten al van bij het begin van het project betrokken is, kan hij bij het ontwerp en de bouw al rekening houden met de toekomstige exploitatie. Als facilitair dienstverlener nemen wij in deze fase een adviesrol op om het ontwerp te optimaliseren en van de nodige infrastructuur te voorzien voor alle partijen. Door slimme en doordachte keuzes voor exploitatie en onderhoud al in de ontwerpfase te maken, verlaagt de Total Cost of Ownership en optimaliseert de kwaliteit over de volledige contractperiode. Dit doen wij samen met partners in consortiumverband.

De gevangenis Leuze-en-Hainaut onder de loep

Vandaag is Facilicom, als deelnemer van het consortium FPR Leuze, de huidige facilitaire dienstverlener in de gevangenis van Leuze-en-Hainaut. Hier zorgen wij onder andere voor de uitvoering van de catering, schoonmaak en handyman servicesLarissa Michiels, operations manager in Leuze, toont met plezier de werking van een dergelijk PPS-project.

 

Wil je meer weten over de mogelijkheden van PPS?